Saturday, April 28, 2007

Semnificatia cercurilor… De ce in cerc si nu altfel?

Daca tot am vorbit atat de cercuri,ce semnifica si ce comunica in cele ce urmeaza va voi prezenta cateva din lucrurile ce ne inconjoara si a caror forma o vedem, dar nu o constientizam pana de curand. Va provoc la un mic dialog. De ce in forma de cerc si nu altfel?


balot de porumb-sau iarba uscata(fan)







proiect realizat de UK biosferele Raiului








ying si yang








semnele ce reprezinta viata, simbolul feminin si masculin si totodata simboluri ce reprezinta planetele Venus si Marte







From sperm to skeleton: teme despre viata sunt studiate in lucrarea lui Lemon Jelly “64-95” album facut de studiourile de design UK




calendar mayan al amerindienilor prezentat in Muzeul National din Washington DC. Segmentul vertical de sus indica data deschiderii muzeului 21 Septembrie 2004






Mongolian family tree: cercuri ce reprezinta fiecare noua generatie aparuta in familie. Astfel, cercurile din interior sunt generatiile vechi iar cele din exterior indica membrii noi ai familiei.




simbolul pacii





tarile, statele, orasele, organizatiile se folosesc de cercuri pentru a se identifica

6 comments:

Unknown said...

Cercul. Ai inchis vreodata ochii si ai simtit cercul? l-ai adulmecat? L-ai integrat in fiinta ta? L-ai inteles? Unde incepe si unde se termina un cerc? De-abia dupa ce ne explicam pentru noi insine, si ma refer la versiunea subiectiva, proprie, putem trece la urmatorul subiect, de ce asa, in cerc si nu altfel.
In viziunea mea, cercul reprezinta totul, atit de simplu si totusi atit de complex. Cercul delimiteaza perfect 2 universuri, cel interior si cel exterior. Ofera protectie celui aflat in interiorul cercului.
Din punctul de vedere al simbolisticii cercului, pelasgii - arieni il priveau pe acesta ca o unitate divină, de unde totul porneşte şi se... reîntoarce. Este universul fără limite, este energia emanată de zeul suprem, Gebeleizis; circumferinţa lui este uneori interpretată ca liniştea mentală a fiinţei umane. Când faţa discului este albă, fundul negru ar reprezenta marea respiraţie, mişcarea continuă a universului în sens nelimitat."
De ce cerc si nu altfel? Intrebarea ramane.

Doinitza said...

Din nou, cred ca are legatura cu faptul ca cercul a fost si este considerat forma perfecta. Soarele este rotund, Pamantul este rotund. Sunt multe obiecte de aceasta forma care au inspirat creatia oamenilor.
In cerc, de unde pornesti tot acolo ajungi, intr-un ciclu asemanator cu viata omului (nastere-moarte)

Anonymous said...

exact dupa cum intuiam... fetele dinaintea mea au zis mai bine decat as fi putut-o zice eu..:)

Anonymous said...

le vedeam dar nici un moment nu m-am oprit pentru a le analiza,citind materialul tau mi-ai trezit cu adevarat curiozitatea:)

Anonymous said...

hmmmm...mie mi se pare ca toate aceste manifestari de concepte intruchipate in poze,folosesc cercul pt a instiinta lume de credinta lor in nesfarsirea respectivului concept.reprezentarea insiruirii d generatii mayase de asemenea exprimata in forma circulara zic eu ca vrea sa ne povesteasca despre nesfarsirea acestei natii.hai sa ne gandim un pic la alt simbol:triunghiul.il gasim in zic eu una dintre cele mai celebre manifestari al sale:trinitatea divina.cele trei valent ale lui dumnezeu.eh,aici e calr ca dumnezeu vrea sa ne spuna ca el este in trei forme p acest pamant.si atat!ste clar pt toata lumea si in acest triunghi incape toata lumea.el este ubicuu,fara varsta,fara chip si totusi numai el este.nimic ciclic,nimic care se regenereaza,nimic care sa ii skimbe in vreun fel imaginea.fara skimbari.pe cealalta parte,natura creatia sa,este ciclica,se regenereaza,e mereu noua.asadar nu ar fi cumva poate triunghiul forma fundamentala?forma creatore de viata?forma creatoare de cerc?
i wonder.....

Anonymous said...

nu stiu daca e chiar asa cum spune jo... pentru ca triunghiul poate fi inglobat intr-un cerc. Toate formele "perfecte" sa le spunem.. triunghiul echilateral, patratul .. pot fi inglobate intr-un cerc, piramida poate fi inglobata intr-o sfera si asa mai departe. Cred ca tocmai acest lucru, ca cercul poate cuprinde toate celelalte forme ii confera (printre altele) un status de universalitate si perfectiune. El este o entitate integratoare si atotcuprinzatoare, deci semnifica intr-un fel intregul univers. Si de aceea cred ca este forma suprema.