Saturday, April 28, 2007

Masa rotunda…trecut pana in prezent…
















De ce m-am oprit la masa? Si raspunsul vostru ar fi :”Pentru ca este rotunda ” Ei bine si pentru asta dar si pentru ca in cautarile mele de lucruri in forma de cerc a fost inevitabil sa nu o intalnesc. Multi dintre noi dar mai ales multe visau poate cand erau mici sa fie printese sau cavaleri cu scopuri nobile. De ce am amintit de acest aspect pueril? Ei bine pentru ca incerc sa va introduc in atmosfera a ceea ce urmeaza sa povestesc. Pentru mine ceea ce acest obiect trasnmite vine de undeva din perioada cavalerilor si a mesei rotunde. Gazduita in castelul Winchester, Masa Rotunda este un obiect care probabil a devenit unul dintre cele mai grozave simboluri ale mitologiei medievale. Masa rotunda a regelui Arthur si cavalerii acestuia. Legenda o stim cu totii fie din filme, fie din istorie.

Semnificatia pe care regale a vrut sa o dea facand o masa rotunda la care sa stea impreuna cu sfatuitorii lui era aceea de egalitate. Beneficiile practice ale aceste metafore au continuat sa dainuie si au cucerit lumea moderna. In zilele noastre oamenii se folosesc de mesele rotunde si nu de cele patrate la evenimente pentru a asigura un cadru deschis de comunicare oameniilor.
Din ce ati trait pana in momentul de fata cum vedeti situatia? Reusiti sa comunicati mai bine la o astfel de masa?


7 comments:

Anonymous said...

e drept ca masa rotunda este cea mai "democratica" dintre toate, dar mi se pare ca ea creeaza totusi o distanta intre "comeseni", asa ca as merge mai degraba pe calea de mijloc... masa ovala (nu biroul :p)

Unknown said...

Masa rotunda de 2, 4 persoane este perfecta dar pentru mai mult de 4 persoane poate deveni o mica problema de comunicare. In rest, prefer masa in semi cerc, cu posibilitate de expunere. Este o preferinta personala :)

Anonymous said...

e drept comunicarea se face mai bine cu putin ajutor...da masa rotunda aduce dupa sine deschidere si egalitate....dar asta depinde si de personalitatea fiecaruia...cand stii cu adevarat ce vrei nu forma mese te ajuta sa comunici mai bine :)

Anonymous said...

nu conteaza marimea,forma sau numarul de persoana la o masa,important este sa stii sa comunici si sa ai ce comunica

Anonymous said...

Ca simbolistica, masa rotunda ajuta intr-adevar in procesul comunicarii...acum, daca o faci ovala este o optine care tine atat de ratiuni practice, cat si de alte considerende.

Anonymous said...

da,intr-adevar reusesc sa comunic mai bine asa.pot sa zic ca,avand un complex al superioritatii pe care il marturisesc cu rusinica,daca nu pot eu sa conduc ceva,de-alungul timpului am gasit ca mi-a fost mai usor si mai putin frustrant sa comunic cu lumea stand la o masa rotunda!

Anonymous said...

Este intr-adevar potrivita pentru o comunicare deschisa, intre egali. Insa eu sunt de parere ca in orice discutie trebuie sa existe un "moderator"... cineva care sa conduca acea discutie, astfel incat sa nu se devieze in haos.
Nu cred ca exista egalitate totala si nici nu cred ca este productiva. Sustin deci existenta unui conducator in toate, un organizator, un indrumator, un moderator.. sau cum vreti voi sa-i ziceti. Numai sa fie cineva care sa isi asume raspunderea si responsabilitatea pentru discutia purtata la masa respectiva si care sa fie suficient de intelept sa ii lase pe ceilalti sa discute liber despre ce vrea el.