Saturday, April 28, 2007

Cum poti imbunatati ceva ce e deja perfect?

Nu e de mirare ca de secole soarele este idolatrizat desi este cea mai primitiva sursa de lumina, primitiva si totusi o lumina fara de care nu putem trai. Cu totii stim efectele benefice pe care acesta il are atat asupra noastra cat si asupra a tot ce ne inconjoara. Este greu de imaginat cum am putea trai in lipsa acestui ‘cerc de foc’. Inca din cele mai vechi timpuri si pana astazi influenta soarelui apare in multe dintre culturile lumii de la Ra, regele soarelui, primul rege al Egiptului pana in credintele religioase cum ar fi zaroastriamnism-ul, Mithraism-ul, Hinduism-ul, Buddhism-ul.

Dar ce legatura are acesta cu comunicarea? M-am intrebat si eu pana in momentul in care am realizat o modalitate prin care acesta transmite ceva, o modalitate prin care soarele este folosit ca instrument pentru a comunica ceva mai exact. Prin intermediul designului modern soarele continua sa aiba relevanta afisat in lucrari printr-o simbolistica ce aduce dupa sine idei cum ar fi luxul, exuberanta, in timp ce radianta sa este folosita pentru a exprima optimism si speranta.

Conceptul luminii artificiale este incercarea omului de a imita soarele, dupa cum spune si Jeremy Pyles. Totul a inceput cu focurile de tabere, spune acesta. Si progresiv, de-a lungul a cateva sute de ani am facut lumina cu mult mai interesanta. Aceste modalitati ce puteau strica in opinia mea simplitatea, frumusetea dar si efectele benefice ale soarelui si la cum era vazut acesta natural. Foarte multe incercari tehnologice de transformare in lumina artificiala au fost un esec total tocmai din cauza complicarii a ceva ce este in esenta simplu.

Este ciudata senzatia pe care o traiesc cand in plina iarna vad fetele excesiv de bronzate. Si atunci in mintea mea apare afirmatia “Fie au fost undeva pe insule unde si-au facut minunatul bronz fie febra solarului le-a atins si pe ele”. Si tind sa cred ca romancele nu sunt toate atat de bogate incat sa se duca saptamanal pe vreo insula tropicala. Evident ramane varianta solar, dar cate dintre ele stiu efectele supunerii excesive la aceste raze?

Asa ca am cautat cate ceva despre acest subiect si pe parcurs m-am razgandit sa folosesc solarul si sa astept vara sau vreo vacanta unde soarele ma poate ajuta sa capat ceea ce vreau. De ce noi oamenii avem tendinta de a strica ceva ce este deja perfect? Cu totii stim ca atunci cand ne nastem suntem perfecti, transformarile se petrec pe parcurs si daca ne supunem efectelor negative din lume ajungem sa ne transformam atat psihicul cat si corpul in ceva nedorit. De aici porneste obozitatea - si evidenta fraza a fetelor de a spune “M-am ingrasat, sunt la cura”, bolile de piele si tot ce e negativ in noi. De ce sa stricam?
Cum poti imbunatati ceva ce este deja perfect?

15 comments:

khellina said...

Nu poti.
Si tu ca fiinta umana, nu poti ajunge la perfectiune... Si de aici, pici in extrema cealalta: distrugerea. Nu e extraordinar sa stai pe marginea prapastiei si sa privesti cum te distrugi si distrugi si lumea in care traiesti? Sunt sadica, stiu:P

Anonymous said...

si planeta tot noi o distrugem, nu numai pe noi insine. s a gasim o noua terra, hai sa fugim toti acolo sa o distrugem si pe aia >;)))

vevebijoux said...

Soarele e perfect si din pacate cum au zis si ceilalti...noi, oamenii, usor-usor distrugem planeta minunata

Doinitza said...

Complicat si cu perfectiunea asta. Nu stiu daca ne nastem perfecti, dar pe masura ce crestem cu siguranta nu mai suntem asa. Iar fiecare incearca sa ajunga la perfectiune asa cum o intelege el/ea. Trist e ca de obicei "perfectiunea" este definita de standardele impuse de televizor, de diversi oameni publici, vedete. Multi incearca sa fie precum modelele lor, desi nu se potriveste de nici o culoare cu propria personalitate.

Unknown said...

imi place titlul,continutul......dragut! multa lume cauta raspunsurile corecte,hmmm!faza cu copiii ii cea mai buna. ti-as recomanda o carte,PE URMELE ZALMOXE-CARPATIA. acolo gasesti mai multe indicii!

Anonymous said...

soarele ne lumineaza mintea si gandurile...si imaginatia...nu doar ne incalzeste trupul. Lumina in sine=frumusete. Frumusetea ne face sa comunicam, ne trezeste dorinta de a ne atinge si de a ne exprima...in adevaratul sens al cuvantului. Lumina inseamna sinceritate si in momentul in care realizam soarele in toata rotunjimea lui, viatza noastra are intimitate. Dorintza de intimitate presupune ca ne iubim asa cum suntem...cercul ramane...

laura

Anonymous said...

interesanta abordarea...cu siguranta stiau ceva oamenii sau macar intuiau daca de atatia ani au divinizat ceva ce a avut continuitate...si da ne nastem cu o anumita perfectiune in noi , problema e ca o stricam pe parcurs fie direct fie indirect....aici intervine si educatia si mediul in care traim...

Anonymous said...

atat de adevarat ce ai scris,sa incercam sa pastram tot ce e mai bun in noi,frumusetea naturala;)

Anonymous said...

io zic asa: cand ne nastem suntm intr-adevar perfecti.in opinia mea pt ca dumnezeu stie ce face si ne lasa exact cum trebuie pe pamant,chipati cu tot ce ne trebuie pt supravietuire.in opinia ateilor,mama natura e responsabila d acest lucru.oricare ar fi viziunea,ideea ramane la fel:cand ne nastem suntm perfecti.dupa cum spunea Keats,momentul patrunderii noastre in lume este cel mai pur,cel mai aproape d dumnezeu si de intelepciunea absoluta a universului.atunci stim tot,suntem inzestrati cu absolut tot.pentru ca suntem puri.pe masura ce inaintam in varsta.lumea ne skimba,ne perverteste,ne manaca din putere pana cand la batranete efectele lumii se vad pe corpul si in mintea noastra.pt ca apoi ciclul sa reinceapa,cu o viata noua.si daca nu ma insel ciclicitatea este rotunda......?!

Andreea said...

uff Khellina de ce sa privim cand inca mai putem face ceva...si daca nu pentru noi toti macar pentru cei ce vin...:)

Anonymous said...

Mai binele e dusmanul binelui. Asta am invatat de vreo 3 ani incoace. E frumos sa te gandesti la perfectiune, e frumos sa alergi dupa ea dar... la un moment dat... trist, fericit... inca nu mi-am dat seama, trebuie sa accepti binele din fata ta si sa incetezi a mai aspira catre perfectiune. Pana si expresia "aspiri catre perfectiune" surprinde esenta perfectiunii si anume... nu ai cum sa o atingi.
Am intalnit cativa oameni care se ghideaza dupa principiul "daca se poate si mai bine, de ce nu?" dar asta e o iluzie... in felul asta viata unui om este o insiruire de "de ce nu"-uri. Si ma intreb, in sinea mea, umila, ce multumiri sau satisfactii iti poate aduce o astfel de viata?

Anonymous said...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!

Fotograf Vali said...

Asa este, soarele e pur, e puternic, ne lumineaza, ne aduce bucurie in suflete numai cand il privim... Ce mai vrem de la el?

Masaj erotic Suceava said...

Asa este, fara soare nu poate exista viata pe Pamant. Si cum noi, oamenii, distrugem tot ce este in jurul nostru, incepand cu padurile si terminand cu soarele, candva nu vom mai avea nimic...

Anonymous said...

The growing wealth allowed people to wear a variety of different fabrics, including silk, taffeta, and velvet, along with the traditional cotton, wool, and linen.. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry uk[/url] However, not everyone knows the constant variety and spice that this town provides.. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose down coat[/url] Xkzuifriz
[url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora Sale[/url] Fcmdklefy [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose jacket sale[/url] yxsvmlylv